Het leven van zuster Jeannette van Paassen in Indonesië

In 2017 verscheen van de hand van Map de Koning-Valk een inspirerend boek over het werk van een van onze zusters. Het vertelt hoe zr Jeannette van Paassen in Indonesië het operatie- en revalidatiecentrum Harapan Jaya opbouwde. Ze ging naar Indonesië omdat ze iets terug wilde doen voor het land dat Nederland als kolonie zo had uitgebuit. Als vroedvrouw begon zij in Pakat en hielp wel 2000 kinderen ter wereld. Bij de mensen thuis zag ze hoe gehandicapte of door brandwonden verminkte kinderen werden weggemoffeld. Dat ging haar aan het hart, en zo ontstond Harapan Jaya (‘hoop doet leven’) bij de middelgrote stad Pematang Siantar in Noord Sumatra. Inmiddels is zr Jeannette teruggekeerd naar het moederhuis in Aerdenhout, maar zij organiseert nog steeds dat een team van Nederlandse chirurgen 2x per jaar als vrijwilligers daar gaan opereren. De kinderen blijven voor hun revalidatie in Harapan Jaya wonen en leren daar een vak zodat ze een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen.

Map de Koning-Valk, Vijf en twee. Het veelbewogen leven van zuster Jeannette van Paassen is te koop bij de receptie van Klooster Alverna en in de boekhandel (ISBN 978 90 5263 4548) voor € 20, De opbrengst gaat naar het schoolfonds voor kinderen van Harapan Jaya.

Geestelijk Testament, verschenen juni 2019

Voor ieder die zich wil laten inspireren door de werken van onze zusters schreven wij dit geestelijk testament. Het boekje schetst het charisma van onze stichteres en hoe haar bezieling vorm kreeg in de 150-jarige geschiedenis van onze gemeenschap. De franciscaanse leefregel is hierbij een belangrijke leidraad.

In de nabijheid van God en mensen. De Franciscanessen van Aerdenhout van 1874 tot heden

door Joep van Gennip

Op verzoek van het bestuur verdiepte (kerk-)historicus Joep van Gennip zich in de geschiedenis en spiritualiteit van deze congregatie. Het boek begint bij stichteres Moeder M. Clara Pfänder die in 1859 in Duitsland het fundament legde. Ten tijde van de Kulturkampf van de Duitse kanselier Bismarck stuurt Moeder Clara enkele zusters naar Nederland om geld in te zamelen. Het gevolg is Nederlandse parochies deze zusters vragen te blijven om zorg en onderwijs voor de katholieke zuil op te richten. Vervolgens willen ook Nederlandse vrouwen intreden bij deze hardwerkende Franciscanessen. Hun leefstijl en gedrevenheid tot het doen van goede werken inspireert velen. Zo wordt Nederland een aparte provincie binnen de inmiddels internationale congregatie. Het boek volgt in verschillende hoofdstukken de groei, de bloei en het weer kleiner worden van deze gemeenschap van franciscaanse zusters. Een apart hoofdstuk daarbinnen is gewijd aan de projecten die vanuit Nederland  in Indonesië zijn opgezet. Op dit moment is de Indonesische provincie de grootste van deze internationale congregatie van zusters.

In het boek zijn vele foto’s opgenomen die de vele ontwikkelingen door de tijden heen aanschouwelijk maken. Achterin het boek staan alle namen van degenen die vanaf 1920 bij de Nederlandse Provincie intraden en zijn gebleven.

De zusters zijn bijzonder ingenomen met dit fraaie boek dat hun geschiedenis en hun inspiratie wil bewaren voor wie na hen komen.

Te bestellen via de boekhandel of bij Uitgeverij Verloren, ISBN 9 789087 049935.